ssvtopshot2019

SV AVRM Nieuws

svavrm

 1. (Bron: https://www.facebook.com/vuwa.peter)

  In aansluiting op ons eerdere verslag van 09-01-2021 op Peter Vuwa, waarbij de rechter in Utrecht de zaak wel heel erg makkelijk afwees door zich vierkant achter de besluiten van de minister van V&J te scharen.
  Een dergelijk standpunt van een rechter die zich met een Jantje-van-Leiden van een rechtszaak denkt te kunnen ontdoen is natuurlijk niet anders dan belachelijk...
  Dus werd het tijd om deze zaak anders aan te pakken.

  De uitdaging in dit soort zaken is, om de juiste manier te vinden om dergelijke zaken succesvol aan te vliegen.
  Daarom zal je dergelijke zaken bij een rechter ook niet snel kunnen oplossen.
  Gelukkig is daarvoor een Raad van State (RvS) in het leven geroepen; de RvS is een onafhankelijk adviseur van regering en parlement over wetgeving en bestuur en de hoogste algemene bestuursrechter van Nederland. Met andere woorden: de RvS staat boven de rechter en kan in die hoedanigheid uitspraken van de rechter vernietigen en vervangen.

  Onlangs werd er weer een rechtszaak over de leges, die in onze optiek onterecht geheven worden, gevoerd door een andere schutter in de Rechtbank Zeeland-West Brabant te Breda, waarvoor wij afgelopen week aanvullende onderbouwing van ons verweerschrift voor deze zaak hebben aangeleverd.
  Met deze aanvulling werden een aantal nieuw feiten en belichting van gedragingen van politie en Justis, samen met een aantal juridische argumenten aangevoerd waar de rechter zich over buigen mag.
  Mocht deze rechter zich ook achter de besluiten van de minister van J&V scharen, dan ligt de weg open om deze zaak aan de RvS voor te leggen en door hen te laten beslechten.

  Zoals gebruikelijk zal een uitspraak uiterlijk binnen 6 weken volgen, welke we natuurlijk met jullie zullen delen via Peter Vuwa en onze website.
   
  De Rechtspraak
 2. Binnen de SV AVRM was er behoefte om dynamisch te schieten, dit is mogelijk bij Schietsportcentrum IDC in Baexem.
  Dit schietsportcentrum beschikt over 2 hallen, 1 hal 25 meter 6 schietpunten met automatisch schijven transport, en 1 hal 25 meter voor dynamische schietsporten.

  Zie ook de SV AVRM schietagenda voor de datums.  ( https://svavrm.nl/schiet-agenda-sv-avrm-2021 )

  Zaterdag  7 augustus (13.00-15.00)
  Zaterdag 14 augustus (13.00-15.00)
  Zaterdag 28 augustus (13.00-15.00)
  Zaterdag 11 september (13.00-15.00)

  Meer info:

  http://www.schietsportcentrumidc.nl/

  Adres:

  Schietsportcentrum I.D.C.
  Exaeten 5
  6095 PD Baexem (Limburg)

  Schietsportcentrum IDC

   

 3. Via onderstaande link kunt u, de tenuen bekijken van de Nederlandse Koninklijke Landmacht:

  -GVT, DT, GLT, AT, KTT, CT
  -rang onderscheidingstekens

  https://www.defensie.nl/binaries/defensie/documenten/richtlijnen/2019/08/26/tenuevoorschriften-krijgsmacht/VS+2-1593_tenue+clas.pdf

  uniform

   

   

 4. (Bron: richtkijkerbestellen.nl)

  Ik krijg vaak de vraag wat het verschil is tussen een 0 MOA en 20 MOA rail. Het ene geweer is uitgerust met een 0 MOA rail en het andere met een 20 MOA basis. Daarnaast zijn er ook nog andere typen rails zoals een 30 MOA en 50 MOA base.
  In dit artikel leg ik uit wat de verschillen zijn en hoe deze basis van het geweer in je voordeel of nadeel kan werken. Mocht je in de toekomst ook voor de keuze staan tussen een 0 MOA en 20 MOA rail, dan weet je in ieder geval welke je het beste kunt kiezen!

   

  0 MOA en 20 MOA rail verschillen

  De 0 MOA rail

  Bij een 0 MOA rail loopt de rail helemaal parallel aan het geweer. Als je hier een richtkijker op monteert met normale montageringen, zal deze kijker ook parallel aan de rail lopen. Een 0 MOA rail kan de verstelbaarheid van een richtkijker, die voor je beschikbaar is, beperken. Een richtkijker heeft een bepaalde hoeveelheid aan MOA, waarmee deze verticaal is aan te passen. Veel voorkomend is bijvoorbeeld een maximale hoogte-verstelbaarheid van 50 MOA of 65 MOA. Mocht je op grotere afstanden schieten, dan moet je het traject die de kogel maakt vergroten, om te compenseren voor de daling naar je doel. Op grotere afstanden is 50 MOA verstelmogelijkheid op een 0 MOA rail meestal te weinig.

  20 MOA rail

  Bij een 20 MOA rail loopt de rail schuin omlaag richting de loop. Het verschil is hierbij 20 MOA. Op deze manier kun je, zonder het dradenkruis van je richtkijker te hoeven aanpassen, 20 MOA omlaag toevoegen aan de hoogteverstelling. Dit betekent dat je het dradenkruis op 100 meter flink moet aan te passen. Dat is echter geen probleem, want je zult niet snel buiten de verstelmogelijkheden komen. Een 20 MOA rail vermindert dus je beschikbare verstelbaarheid omhoog met 20 MOA. Daarvoor krijg je echter wel 20MOA neerwaarts verstelbereik terug. In onderstaande afbeelding kun je goed zien hoe dat in je voordeel kan werken op langere afstanden.

  0 MOA en 20 MOA rail verschillen
  Verschil tussen 0 MOA en 20 MOA rail uitgelegd in bovenstaande afbeelding. Het verschil is overdreven weergeven om het duidlijk te kunnen uitleggen.

  Extra uitleg over verschil 0 MOA en 20 MOA rail van inslagpunt

  Er is een duidlijk verschil tussen 0 MOA en 20 MOA rail voor wat betreft het inslagpunt of richtpunt. Als je de richtkijker op een 0 MOA basis – bijvoorbeeld met 60 MOA instelmogelijkheid – op een 100 of 200 meter hebt ingesteld, dan zal je 30 MOA omhoog en 30 MOA omlaag hebben om te verstellen.

  Heb je echter een 20 MOA rail, dan komt het richtpunt hoger te liggen in het dradenkruis. In dat geval heb je nog maar 10 MOA omhoog en 50 MOA omlaag om aan te passen. In onderstaande afbeelding laat ik dit verschil zien. Conclusie: Schiet je op de 100 meter schietbaan of 300m baan of afstanden tot een 500 à 700 meter, dan heb je voldoende verstelmogelijkheden met een 0 MOA rail. Ben je echter van plan om grotere afstanden te gaan schieten, dan heb je een 20 MOA rail nodig of je kunt kiezen voor een 20 MOA kantel montage. Verderop in dit artikel vertel ik hier meer over.

  0 MOA en 20 MOA rail verschillen
  0 MOA en 20 MOA rail en verschil van richtpunt en inslagpunt

  30 MOA en 50 MOA rails

  Daarnaast zijn er nog 30 MOA en 50 MOA rails op de markt beschikbaar. Een 30 MOA rail is te gebruiken op een Magnum wapen die je wilt gaan gebruiken op 1000 km en meer. Een 50 MOA rail is te gebruiken op een grote magnum zoals de 338 Lapua of 416 Barrett, als je van plan bent om te schieten op 2000 meter en meer.

  Beste optische helderheid in midden van richtkijkerbuis

  Optics ingenieurs hebben me verteld dat de beste optische helderheid van een richtkijker wordt gevonden in het midden van de buis, omdat de afbeelding scheef en vervormd kan raken op de extreme uiteinden van het bereik in je dradenkruis. In het ideale geval wil je dus altijd in de buurt van het midden in het bereik zitten, dat je van plan bent om het meest frequent te gaan schieten. Hou er dus altijd rekening mee dat de buitenste ± 10 MOA verstelbaarheid van je dradenkruis altijd het minst nauwkeurig zullen zijn. In dit minder betrouwbare gebied van verstelbaarheid wil je dus liever niet zitten. Het op elkaar afstemmen van je geweer, rail en reikwijdte heeft echte voordelen. Het is dus verstandig om vooraf na te denken over wat de ideale hoeveelheid rail hoogte is voor je geweer en richtkijker.

  0 MOA en 20 MOA rail verschillen

  Beste optische helderheid van een richtkijker wordt gevonden in het midden van richtkijkerbuis

  0 MOA rail voor 100 meter schietbaan

  Een 0 MOA rail is prima geschikt voor bijvoorbeeld de 100 meter schietbaan of 300 meter baan. De meeste goede richtkijkers, bijvoorbeeld die van Vortex, hebben een maximale hoogteverstelling van 50 MOA of meer. Daarmee heb je voldoende om te compenseren voor de daling van de kogel naar je doel. Beschik je dus over een 0 MOA picatinny rail, dan is die in de meeste situaties voldoende om te schieten op de 100m of 300m baan.

  0 MOA en 20 MOA rail verschillen

  Tikka T3x TAC A1 met Vortex 6-24×50 richtkijker voor 100 meter baan en 300 meter schietbaan. 

  20 MOA rail meer geschikt voor schieten op lange afstanden

  Ga je op langere afstanden schieten boven de 500-700 meter, dan zal je te weinig hoogteverstelling hebben. Dit type geweer met 0 MOA basis vereist dat de schutter een grotere montage gebruikt. Mocht je als schutter boven een afstand van 500 tot 700 meter willen gaan schieten, dan is een 20 MOA rail dus meer geschikt.

  20 MOA cant montage voor 0 MOA rail op grote afstanden

  Mocht je een 0 MOA rail hebben en toch op grotere afstanden willen schieten, dan krijg je dus een probleem dat je niet genoeg hoogteverstelling omlaag hebt om je doel te kunnen raken. Daar heeft Vortex een mooie oplossing voor bedacht. Op grotere afstanden zou je dan de Vortex Precision Extended Cantilever mount met 20 MOA cant of kanteling kunnen nemen. In deze montage is namelijk een extra correctie van 20 moa verwerkt, waardoor je wel voldoende hoogteverstelling hebt. Deze montage is verkrijgbaar voor richtkijkers met een 30 mm buis, 34 mm buis en 35 mm buis.

  0 MOA en 20 MOA rail verschillen

  Vortex Precision Extended Cantilever mount met 20 MOA kanteling voor meer hoogteverstelmogelijkheden

  Precision Extended Cantilever montage met 20 MOA hoogteverstelling

  1. Vortex Precision Extended Cantilever 30mm 20 MOA cant montage: 
  2. Precision Extended Cantilever 34mm 20 MOA cant: 

   

  0 MOA en 20 MOA rail verschillen

  Voorbeeld van Tikka T3x TAC A1 met Vortex Viper-HS-T 6-24×50 richtkijker

  Conclusie 0 MOA en 20 MOA rail

  De 0 MOA en 20 MOA rail maken een groot verschil in het treffen van je doel. Het op elkaar afstemmen van je geweer, rail en reikwijdte heeft dus echte voordelen. Het is daarom verstandig om vóóraf na te denken over wat de ideale hoeveelheid rail hoogte is voor je geweer en richtkijker! 

  Schiet je op de 100 meter schietbaan, 300 meter baan of afstanden tot 500-700 meter, dan zul je prima uit de voeten kunnen met een 0 MOA rail.
  Voor de lange afstanden boven de 500-700 meter kun je beter kiezen voor een 20 MOA rail.
  Mocht je op langere afstanden willen schieten met een 0 MOA base, dan zou ik de Vortex Precision Extended Cantilever 30mm 20 MOA cant montage willen adviseren. In deze montage is een extra correctie van 20 moa verwerkt, waardoor je wél voldoende hoogteverstelling hebt.

   S&B

 5. (Bron:KNSA)

  Tijdens de persconferentie van het kabinet op 18 juni 2021 zijn verdere versoepelingen in Nederland per 26 juni 2021 in verband met de corona-pandemie bekend gemaakt. Zo is het dragen van mondkapjes alleen nog in binnenruimtes verplicht wanneer daar niet de 1,5 meter afstand in acht genomen kan worden. Tijdens het sporten was het dragen van een mondkapje al niet meer verplicht. De voorwaarde om 1,5 meter afstand in acht te nemen – ook tijdens het sporten – blijft nog wel van kracht en geldt alleen voor sporten waarbij dat mogelijk is – waaronder dus de schietsport.

  Het gebruik van een reserveringssysteem is niet meer verplicht. Wel is er nog steeds een registratieplicht, maar voor schietsportverenigingen geldt dat altijd al omdat alle leden en introducés worden vermeld in het presentieregister of het introducéregister. De KNSA adviseert verenigingen wel om, wanneer het vanwege een stuwmeer-effect bij de vereniging niet mogelijk is de 1,5 meter afstand in acht te nemen, het reserveringssysteem te blijven toepassen.

  Wedstrijden zijn weer toegestaan

  Een opsteker is dat wedstrijden, kampioenschappen en competities weer zijn toegestaan met een onbeperkt aantal toeschouwers, wanneer de 1,5 meter afstand maar in acht genomen wordt. Als gevolg hiervan  heeft het KNSA-bestuur besloten dat de Landelijke Technische Commissies en Districtsbesturen weer wedstrijden en kampioenschappen kunnen organiseren. Teneinde de verantwoordelijkheid te laten bij die Technische Commissies en Districtsbesturen, zijn een aantal besluiten genomen die Technische Commissies en Districtsbesturen mogelijkheden en vrijheden bieden voor het organiseren van wedstrijden in het resterende deel van het seizoen tot 1 november 2021.

  Daarnaast is door het KNSA-bestuur besloten om eenmalig het minimumaantal van drie (3) scores voor ranking te verlagen naar minimaal één (1) score.

  Het Algemeen Bestuur beoogt met deze besluiten de commissies en besturen nog voldoende mogelijkheden te bieden om een interessant en uitdagend wedstrijdaanbod te creëren. Voor het inzien van alle besluiten hierover, zoals genomen door het Algemeen Bestuur, zie de bijlage.

  Bijlage besluiten Algemeen Bestuur inzake wedstrijdseizoen 2020-2021.pdf

  knsa

 6. (Bron Noordhaghe.nl)

  • Wij zullen hier het een en ander proberen duidelijk te maken.
  • Nieuw vuurwapen gekocht:
  • Vraag; Moet ik een nieuw Wapen schoonmaken of kan ik er gelijk mee schieten.
  • Na hoeveel schoten moet ik mijn Wapen weer schoon maken.
   Hoe moet ik me Wapen schoonmaken.
  • Koop bij je Vuurwapen een schoonmaak-setje, sommige schoonmaak setjes zit alles in wat je nodig heb ( kom erop terug ).
  • Een nieuw Wapen zit meestal als het binnenkomt vaak onder de olie.
  • Er kan na schoonmaken van de loop met het wapen worden geschoten.
  • De loop van het wapen moeten altijd droog en vrij zijn van olie, dus geen wapen-olie in de loop als je gaat schieten.
  • Als het wapen een langere tijd niet wordt gebruikt moet de loop wel worden ingespoten met olie (ROEST).
  • Een nieuw-Wapen kan je het beste in het begin na 50 schoten schoonmaken.
  • Bij het inschieten van nieuwe Vuurwapens komt door inslijten van de Wapen-onderdelen ijzervijlsel vrij.
  • Dit ijzervijlsel zal zorgen voor een hogere slijtage, herhaal dit een aantal keren.
  • Als het Vuurwapen is ingeschoten kan je ongeveer aanhouden 500 Patronen en dan je Pistool/Revolver/Geweer schoonmaken.
  • Dit geld niet voor klein kaliber-licht kaliber wapens, die patronen zijn meestal erg vervuilend.
  • Dit geld niet voor klein kaliber-licht kaliber wapens, die patronen zijn meestal erg vervuilend.

  Ik moet zelf wel toegeven dat ik mijn Vuurwapens vaker schoon maak,  onze Wapenmeester roept altijd olie vinden ze lekker.

  • Een Vuurwapen slijt niet van schoonmaken en van uit elkaar halen.
  • Militaire wapens kunnen beter tegen vervuiling dan sport wapens en de precisie Wapens (Wedstrijd-Wapens) met zeer lage speling.
  • Bij Wedstrijd-wapens of Sportwapens die een lage speling hebben in de wapen-onderdelen zullen gaan storen of zelf stuk gaan als er te veel vervuiling in komt.

  Schoonmaken vuurwapens

  • Lees de beschrijving (handleiding) en kijk hoe het Vuurwapen uit elkaar gaat, dus doekje over je vuurwapen en beetje olie is niet voldoende.
  • In een schoonmaak set zit van alles wat er nodig is voor het schoonmaken van je Vuurwapen.
  • Borstel, neem een  bronzen borstel in plaats van messing, messing borstel is snel plat en doet niet meer zijn werk, gebruikt nooit borstel van ijzer of staal ( slecht voor je wapen )
  • Pompstokje (Pistool/Revolver of pompstok (geweer/lang wapen) het liefst een koperen Pompstok of een waar Plastic om heen zit
  • Sommige setje heb een kunststof dopje die zorgt dat de pompstok niet tegen de loop kan komen, dat is ook goed.
  • Zorg ieder geval dat je niet met een stalen pompstok tegen de binnenkant van je loopt komt, slecht voor de Trekken En Velden (Polygoon loop)
  • Nylonborstel, of een Tandenborstel, na gebruik voor je wapen niet meer bruikbaar voor je tanden.
  • Kleine Loop-doekjes (viltjes), die passen in de wapen-loop, deze doekjes zijn wel kaliber gebonden.
  • Paar dingetjes zijn nog wel nodig, Plastic bakje, kwast, wasbenzine en nu aan de slag.

  Vuurwapen demonteren

  • Wapen uit elkaar halen, dus wapenslede eraf en de veergeleider en veer verwijderen en dan de loop eruit.
  • Het Plastic bakje vullen met wasbenzine geen open vuur en niet erboven roken.
  • De wapenkast en de onderdelen in het bakje en alles schoon maken met de kwast en de nylonborstel.
  • Vergeet niet de kleine hoekjes en trekkengroep, vergeet ook niet de patroon trekker.
  • Pompstokje en schroef daar de bronzen borstel op, even nat maken met wasbenzine en dan de borstel erin, borstel liefst vanuit de kamer erin.
  • Bij een revolver zal je vanuit de voorkant van de loop moeten borstelen, doe dat voorzichtig en zorg dat je de loop niet beschadigt, goed de borstel in het midden erin drukken.
  • Nu een paar keer goed de Borstel er doorheen halen.
  • De borstel eraf en schoonmaakdoekje voor de loop en die ook door de loop drukken, even kijken tegen het licht of alles mooi schoon is
  • Nu alles schoon is de wasbenzine terug in de fles, trechtertje zou handig zijn, de wasbenzine is wel donker van kleur maar dat maakt niet uit, de zware materialen zakken naar de bodem van de fles.
  • Allen Wapen-onderdelen droog maken en ze zijn klaar voor de olie.

  Het wapen oliën

  •  Soms word er te veel olie gebruikt bij het oliën van het vuurwapens, wij praten over Druppels olie
  • In Wapen-kast allen bewegende delen een druppel olie, Trekker mechanisme, Buiten kant loop, slede vang pal.
  • Wapen slede de geleiding van de slede druppels olie erin.
  • Het Vuurwapen weer in elkaar en paar keer de slede op en neer halen en overtollige olie verwijderen en klaar is kees.
  • In de achterkant van de slede daar zit de Slagpen daar moet geen olie in, olie vertraagd en kan zorgen dat het wapen gaat ketsen (niet afgaan van schietwapens).
  • Ook moet je eens in de tijd de Patroontrekker eruit halen daar kan Koolstof en Kruit resten de boel vervuilen en problemen gegeven met uitwerpen van de Hulzen.

  Belangrijk Wapenfeit

  • Sommige schutters die hebben zure handen en die tasten Vuurwapens en Wapenonderdelen aan.
  • Wij krijgen soms Vuurwapens binnen waar niet veel mee is geschoten maar helemaal onder de roest zitten wegens het zuur van mensen handen zonde.
  • Gelijk na het schieten of betasten het Vuurwapen schoon maken met olie.

  wapenonderhoud 2x Colt C7

 7. De website van de SV AVRM (https://svavrm.nl) is nu ook te bereiken via de Belgische domeinnaam: https://svavrm.be

  De SV AVRM slaat haar vleugels uit naar onze Belgische buren, binnenkort hier meer over.

   

  Bestuur SV AVRM

  sv avrm

   

 8. Luvo semi automaat upper LA-15 A2 7,62 x 39
  Piston uitvoering
  Looplengte 14,5" 
  Keymod Handguard
  30-schots magazijn of 20 schots magazijn
  Voorzien van Schuifkolf 
  Handguard M-lok
  Lower van Ar-15 
  Bipod UTG Recon flex M-lok
  Buschmaster grip vertical
  Muzzle Brake Side Ported And Ported On Top Solid Machined
   

  Optiek:

  Zeiss MC Conquest Rifle Scope 6.5-20x 50mm Side Focus Target Turrets Mil-Dot Reticle Matte #43
  -2x butler creek lens klapbare kapjes
  -1 inch waterpas (anti cant)
  op side mount rail Docter Sight II plus red dot

  luvoupperarbase

  luvoupperarbase

  luvoupperarbase

  luvoupperarbase

  luvoupperarbase

  luvoupperarbase

  luvoupperarbase

  https://youtube.com/embed/p-IqxOM0b-c

   

 9. Algemene leden vergadering SV AVRM

  Beste leden, 

  Nu de coronaregels versoepeld zijn, wil het bestuur graag op 10 juli om 10 uur bij café de Sport in Posterholt de algemene ledenvergadering houden.
  Normaal gesproken dient het bestuur dit 6 weken van te voren kenbaar te maken, maar gezien de moeilijkheden om een geschikte locatie en beschikbaarheid te vinden is deze tijd ingekort. 

  Als er leden zijn die op de agenda nog ander punten besproken willen hebben dan verzoek ik hen dit zo spoedig mogelijk door te geven.

  Mocht je om wat voor reden niet op de ledenvergadering aanwezig kunnen laat het dan even weten via de mail. 

  Het adres van café de Sport in Posterholt is:

  Hoofdstraat 174

  6061 CH Posterholt 

   

  Agenda ALV SV AVRM 2021  

  1. Opening  
  1. Vaststellen van de agenda  
  1. Mededelingen  
  1. Notulen ledenvergadering 2019  
  1. Verslag secretaris. 
  1. Verslag penningmeester. 
  1. Verslag boekjaar 2019/2020 
  1. Verslag kascommissie.  
  1. Verhoging contributie ja/nee 
  1. Buitenbanen 
  1. Wat verder ter tafel komt. 
  1. Rondvraag. 
  1. Sluit.

  Groeten,

  Bestuur SV AVRM

   

  sv avrm

 10. (Bron: KNSA)

  Over een maand treedt de Wbtr (Wet bestuur en toezicht rechtspersonen) in werking.
  In deze nieuwsbrief bent u daarover al diverse malen uitgebreid geïnformeerd (23 december 2020, 25 februari 2021 en 25 maart 2021).
  Wij hebben uiteengezet wat deze nieuwe wet voor uw schietsportvereniging betekent en of u daarvoor nu of wellicht pas later acties moet ondernemen.

  Deze nieuwsbrieven zijn nog terug te lezen in de “Mijn KNSA omgeving”, en ook op onze website is die informatie over deze nieuwe wet inmiddels toegevoegd aan de pagina Wet- en regelgeving: https://www.knsa.nl/de-knsa/wet-en-regelgeving/wet-bestuuren-toezicht-rechtspersonen/

  U als verenigingsbestuurder kunt daar alles lezen over de gevolgen van de Wbtr voor uw vereniging en er is ook een stappenplan opgenomen dat u stap voor stap daarin begeleidt; wij adviseren u die informatie te raadplegen, in verband met het wel of niet noodzakelijke aanpassen van uw statuten.
  U treft daar ook een link aan naar de KNSA-modelstatuten voor verenigingen waarin ook rekening gehouden is met de nieuwe Wbtr.

  Aandachtspunten voor schietsportverenigingen:

  • Taakvervulling bestuurders: In de Wbtr wordt nu specifiek bepaald dat bestuurders van een vereniging zich bij de vervulling van hun taak, moeten richten naar het belang van de rechtspersoon – in dit geval de schietsportvereniging.
  • Tegenstrijdig belang: Voorheen stond in de Wet dat, indien een vereniging een tegenstrijdig belang heeft met één of meerdere bestuurders van die vereniging, de algemene vergadering één of meerdere personen kon aanwijzen om die rechtspersoon te vertegenwoordigen. Dat verandert. De Wbtr bepaalt nu dat de geconflicteerde bestuurder niet mag deelnemen aan de beraadslagingen en besluitvormingen over het desbetreffende onderwerp. Dus wanneer er tijdens een bestuursvergadering of tijdens de algemene vergadering een onderwerp aan de orde is dat een tegenstrijdig belang kan hebben met één of meerdere bestuurders, mag/mogen die bestuurder(s) aan die gesprekken en besluitvorming niet deelnemen.

   Indien als gevolg daarvan, geen besluit kan worden genomen, is de algemene vergadering het aangewezen orgaan om het besluit te nemen, tenzij de statuten van de vereniging anders bepalen. De modelstatuten van de KNSA voor verenigingen bevatten een expliciete bepaling over het tegenstrijdig belang (zie artikel 8, lid 4). Indien geen expliciete bepaling over tegenstrijdig belang is opgenomen, hoeven de statuten niet aangepast te worden, als maar wordt voldaan aan de wettelijke bepaling van de Wbtr per 1 juli 2021.

   In de modelstatuten van de KNSA (artikel 8, lid 4) is voorts bepaald dat geen bestuurslid kan zijn diegene die op enigerlei wijze als privépersoon betrokken zijn bij de handel in wapens, munitie, schietsportartikelen, schietsportexploitatie of anderszins commerciële belangen hebben  die direct gelieerd zijn aan de schietsport. Deze voorwaarde is ook nog eens opgenomen in het Programma Basiscertificering van de KNSA.
  • Ontstentenis en beletregeling: Met de inwerkingtreding van de Wbtr moeten de statuten van verenigingen (en stichtingen) een bepaling bevatten waarin staat wat er moet gebeuren in het geval van ontstentenis of belet van alle bestuurders van de vereniging. Bij ontstentenis gaat het om een situatie waarbij een bestuurder om wat voor reden dan ook niet meer kan functioneren of is ontslagen. Bij belet kan het gaan om bijvoorbeeld langdurige ziekte of een schorsing van een bestuurder. In de statuten van de schietsportvereniging moet dus - eenvoudig gezegd - worden bepaald wie er beslissingen mag nemen als niemand van het bestuur dat meer kan. In de modelstatuten van de KNSA is hierover een bepaling opgenomen, waarvan de verenigingen gebruik kunnen maken (zie artikel 9.3). 

   Op grond van de Wbtr moeten verenigingen dus bij hun eerstvolgende statutenwijziging hierover een bepaling opnemen; dat kan al heel binnenkort zijn, maar mag ook pas over een paar jaar, en is pas aan de orde bij de eerstvolgende statutenwijziging. Verenigingen hoeven hiervoor dus ook niet naar de notaris te gaan. Die bepalingen uit de (oude) statuten komen automatisch te vervallen zodra de Wbtr in werking is getreden, en op die bepalingen kan dan ook geen beroep meer worden gedaan.
  • Aansprakelijkheid bestuurders: Voor bestuurders van verenigingen en dus ook schietsportverenigingen, geldt dat bij een faillissement de curator de bestuurders aansprakelijk kan stellen voor het tekort in faillissement, als het bestuur zijn taak onbehoorlijk heeft vervuld en het aannemelijk is dat dit een belangrijke oorzaak voor het faillissement is. Inhoudelijk wijzigt de aansprakelijkheid dus niet, maar het toepassingsbereik wordt uitgebreid.

   Verenigingen kunnen natuurlijk de risico’s op aansprakelijkheid verminderen door de juiste maatregelen te nemen. Daarbij moet u denken aan: de inschrijving van de juiste bestuurders in het handelsregister van de Kamer van Koophandel, zorgen voor notulen van vergaderingen en zo nodig een besluitenregister, leg schriftelijke overeenkomsten goed vast en pas het zogenaamde 4-ogenprincipe toe, zeker daar waar het financiële transacties betreft.
  • Meervoudig stemrecht: Het meervoudig stemrecht wordt beperkt. Dit betekent dat een bestuurder van een schietsportvereniging niet meer stemmen mag uitbrengen dan de rest van de bestuurders bij elkaar. Op deze manier wordt voorkomen dat één bestuurder alle zeggenschap heeft. Dat zou ook kunnen wanneer één bestuurder meerdere bestuursfuncties vervult en daarbij een meerderheid van stemmen in dat bestuur heeft.

   Mocht er in de statuten van de vereniging nog een regeling staan die deze situatie wel mogelijk maakt, dan blijft die nog uiterlijk vijf (5) jaar na de inwerkingtreding van de Wbtr bestaan (dus tot 1 juli 2026). Daarna komen deze regelingen te vervallen en moeten de statuten, zo nodig hierop worden aangepast.

   In de modelstatuten van de KNSA heeft nooit een dergelijke mogelijkheid gestaan, dus verenigingen die van dat model gebruik hebben gemaakt, hoeven hun statuten op dat punt niet aan te passen.

   

  Wbtr-dossier inzake Wbtr:

  Ook de nationale sportkoepel NOC*NSF heeft meer informatie over de Wbtr op internet geplaatst. Er is een dossier met een verzameling van informatie te vinden op: https://clubbase.sport.nl/kennisbank Dit dossier wordt zo nodig aangevuld met nieuwe informatie en biedt wellicht nog meer informatie voor verenigingen.

   

  Stappenplan Wbtr voor KNSA-verenigingen

  Als gevolg van deze nieuwe Wet bestuur en toezicht rechtspersonen, heeft de KNSA, met ondersteuning van NOC*NSF, een stappenplan op maat voor de schietsportverenigingen gemaakt.

  Stap 1:    Statutenwijziging: ja of nee?

  Met de inwerkingtreding van de nieuwe Wet bestuur en toezicht rechtspersonen hoeven verenigingsbesturen niet per 1 juli 2021 direct de statuten te wijzigen. Pas wanneer de vereniging de statuten in de komende tijd gaat wijzigen, is het noodzakelijk ook de wijzigingen die voortvloeien uit de Wbtr daarin op te nemen.

  Dat betekent dat, als de vereniging op dit moment geen bepaling in haar statuten heeft opgenomen waarin staat wie besluiten mag nemen bij ontstentenis of belet van het voltallige bestuur, dan moet die bepaling alsnog in de statuten worden opgenomen. Dat hoeft niet direct; dat mag ook over een paar jaar bij de eerstvolgende statutenwijziging. U kunt daarvoor het model van de KNSA gebruiken; klik daarvoor hier: Model Statuten voor schietvereniging (zie artikel 9.3).

  Stel dat in de statuten van de schietsportvereniging nog een regeling voorkomt dat één bestuurder meer stemmen zou kunnen uitbrengen dan het totaalaantal stemmen van de rest van de bestuurders bij elkaar, geldt die regeling nog tot uiterlijk vijf jaar na de inwerkingtreding van de Wbtr (1 juli 2021). Daarna komt die regeling te vervallen en dienen verenigingen op dat punt hun statuten te wijzigen. Verenigingen kunnen er ook voor kiezen om op dit punt hun statuten binnen vijf jaar te wijzigen.

  Stap 2:    Aansprakelijkheid bestuur groter: ja of nee?

  Met de Wbtr is het bereik van de aansprakelijkheid niet toegenomen. Wat wel gewijzigd is, is dat wanneer een vereniging – en dus ook een schietsportvereniging – met een faillissement te maken krijgt, de bestuurders persoonlijk aansprakelijk gesteld kunnen worden. De vereniging hoeft daarvoor niets te regelen; dat kan wel door uw bestuurders bijvoorbeeld voor die aansprakelijkheid te verzekeren. De KNSA biedt een dergelijke verzekering aan; als uw vereniging die nog niet heeft afgesloten, kunt u dat alsnog doen. Voor nadere informatie over die verzekering klik hier: Bestuurdersaansprakelijkheid.

  Stap 3:   

  Tegenstrijdig belang: ja of nee?

  Voor bestuurders van schietsportverenigingen geldt reeds dat er geen belangenverstrengeling mag zijn. In het Programma Basiscertificering van de KNSA is in artikel 1.5 bepaald dat bestuursleden van de schietsportvereniging niet op enigerlei wijze als privépersoon betrokken mogen zijn bij de handel in wapens, munitie, schietbaanexploitatie en/of anderszins commerciële belangen mag hebben die direct zijn gelieerd aan de schietsport. De Wbtr voegt daaraan toe dat, wanneer er een tegenstrijdig belang is, de desbetreffende bestuurder aan de gesprekken en besluitvorming over dat onderwerp niet mag deelnemen. Mocht in dat geval geen besluit genomen kunnen worden, dan moet de Algemene Vergadering van de vereniging uiteindelijk het besluit nemen. De KNSA adviseert verenigingen om deze bepaling in de statuten op te nemen. Voor een model daarvoor klik hier: Model Statuten voor schietvereniging, artikel 8, lid 4.

  De schietsportverenigingen zijn niet verplicht om deze bepaling op te nemen in de statuten, zolang de statuten niet de mogelijkheid bieden dat een conflicterende bestuurder mag deelnemen aan de beraadslagingen en de besluitvorming van de vereniging.

  knsa

 11. (Bron: Politie)

  Volgens onze administratie zijn er in de regio Echt per 14-6-2021 nog ongeveer 200 verlofhouders die hun verlof moeten verlengen.
  De geldigheid van deze verloven eindigt per 1 juli 2021.
  U moet wettelijk gezien minimaal 2 weken voor de einddatum van uw verlof een afspraak gemaakt hebben.
  In onze agenda staan echter nog maar een beperkt aantal afspraken gepland.
  Woont u in de regio Echt en bent u in bezit van een verlof inzake WWM verzoeken wij u dringend om alsnog zo spoedig mogelijk een afspraak te maken.
  Kent u anderen die in het bezit zijn van de een verlof kunt u hen desgewenst uiteraard ook op deze herinnering wijzen.

  Team Korpscheftaken

  politie
 12. Nieuwe SV AVRM badgen voor onze SVAVRM leden, met klittenband voor op het Gevechtstenue (GVT)
  Voor meer info, neem dan aub contact op met onze SVAVRM voorzitter,

   

  svavrm badge

  svavrm badge

  gvt

   

 13. De FR7 en FR8 werden geïntroduceerd in de jaren 50 toen het Spaanse leger de CETME automatisch geweer, maar had nog niet voldoende inventaris om alle troepen uit te rusten en te trainen.
  De geweren zijn gemaakt van bestaande voorraden Mauser bolt-action geweren.
  De FR-7 was een modificatie van het korte geweer Model 1916, dat op zijn beurt was gebaseerd op het Mauser Model 1893.
  Deze drie geweren worden vaak aangeduid als "kleine ring" Mausers, omdat de ontvangring kleiner is in diameter dan de laatste model 1898 van 0,110 inch (1,410 inch versus 1,300 inch).

  De FR-8 is ontwikkeld op basis van het model 1943 korte geweer, dat was gebaseerd op "grote ring" Model 1898 Mauser-actie.
  Beide geweren werden aangepast om te vuren 
  7,62 × 51 mm NATO. De FR 8 werd tot ver in de jaren 70 gebruikt door gemonteerd Guardia Civil eenheden in de Sierra Nevada.

  Type Service karabijn
  Plaats van herkomst Spanje
  Servicegeschiedenis
  In dienst Jaren 1950-1970
  Productie geschiedenis
  Fabrikant boutsysteem: Mauser, loop: CETME of H&K, refitting: Fabrica De Armas La Coruña
  Varianten FR 7, FR 8
  Specificaties
  Massa ca. 3700 gram (8,2 lb)
  Lengte 960 mm (38 in)
  Vat lengte 470 mm (19 in)

  Patroon 7,62 × 51 mm NATO (FR7), 7,62 × 51 mm NATO (FR8)
  Kaliber .308 (7,62 mm)
  Actie Bolt actie
  Feed systeem 5-round intern magazijn
  Bezienswaardigheden 3 dioptrieën of inkeping (selecteerbaar) en zicht aan de voorkant

  Mauser FR-8

  Mauser FR-8

  Mauser FR-8

  Mauser FR-8

  Mauser FR-8

  Mauser FR-8

  Mauser FR-8

  Mauser FR-8

  https://youtube.com/embed/Iw1f6n1WMhQ

   

 14. 8 schot magazijn
  Kaliber: 9mm
  Regelbaar vizier 100 en 200m
  DWM productie
  Heeft riembeugel en mogelijkheid monteren schouderstuk (kolfplaat)
  Het wapen van de Duitse Marine voor en tijdens en na WO1 (ter vervanging van hun Reichsrevolver)
  Veel kleinere aantallen gemaakt dan de standaard P-08 Luger voor de infanterie.
  Hoge veiligheidspal

  Voor meer info over de DWM P04 Navy Luger klik HIER 

  P04 LUGER MARINE

  P04 LUGER MARINE

  P04 LUGER MARINE

  P04 LUGER MARINE

  P04 LUGER MARINE

  P04 LUGER MARINE

  https://youtube.com/embed/OXFOyn141jY

 15. (Bron: Peter Vuwa)

  Zoals jullie in onze eerdere posts van 4 en 25 april hebben kunnen lezen, hebben twee verschillende rechters bepaald dat de politie geen beperkingen mag opleggen aangaande de hoeveel kruit die erkenning houdende sportschutters en jagers voorhanden mogen houden.

  Zoals je in onderstaande foto kunt zien houdt de KCT Apeldoorn zich keurig aan de uitspraken van de rechters en vermeld de erkenning geen hoeveelheden meer!
  Dit hebben de betreffende twee sportschutters/jagers maar mooi voor elkaar gekregen, waarvoor wij hen, namens jullie allemaal heel erkentelijk zijn.

  Helemaal top dat jullie de tijd, moed, energie en het geld ervoor over hebben gehad om dit onrecht juridisch aan te vechten.

  Het blijft natuurlijk afwachten of deze handelswijze door alle KCT's - en voor alle erkenninghouders - zal worden overnemen...

  We zullen het zien!
   
  Lees ook zeker eens aandachtig de commentaren en opmerkingen bij dit artikel, zie onderstaande link:
   
   
   
   
   
NAAR BOVEN
NAAR BENEDEN

 

Cookies maken het eenvoudiger voor ons om onze diensten te leveren. Met het gebruik van onze diensten geef je ons toestemming om cookies te gebruiken.
Meer informatie Accepteren Weigeren